Lekarze niepokoją, że obecnie wzrasta ilość osób chorych na alergię. Jest to jedna z najbardziej popularnych chorób cywilizacyjnych, która dotyka coraz młodsze osoby. Obecnie rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi alergiami. Wśród tak młodziutkich pacjentów przeważnie następuje alergia na wyłonione towary spożywcze. Wiele niemowląt, u których uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, innymi słowy białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, jakie własne dzieci karmią piersią, muszą gruntownie odstawić wszystkie towary mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą również obserwować reakcje dziecka wtenczas, gdy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a w związku z tym soję, jaja bądź też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, należy podawać mu specjalne hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym albo w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią trzeba też mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać nowatorskie towary osobno i co kilka dni.
To właśnie dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, które z nich powodują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Niewątpliwie zasady te dotyczą także starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane produkty spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest najzwyczajniej w świecie wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji niezmiernie istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najprawidłowiej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają dobrych zasad diety i nie jedzą mleka czy też produktów zawierających orzechy.